Toelichting Aanvraagformulier 2024
Op deze pagina vindt u een toelichting op het modelaanvraagformulier. Het ingevulde en ondertekende formulier kan vanaf 1 januari 2025 tot uiterlijk 15 augustus 2025 worden ingediend via het webformulier.
Wijzigingen aanvraagformulier
Het aanvraagformulier is gewijzigd ten opzichte van dat voor de vangnetuitkering 2023. Voor zowel het basis- als uitgebreide formulier is de toelichting op de eerste pagina verduidelijkt en ingekort. De toelichting op de laatste pagina’s van het formulier is geschrapt. De informatie die hier stond is te vinden onder voorwaarden en aanvraagprocedure.
In het uitgebreide formulier zijn enkele vragen geschrapt of aangepast. Ten opzichte van het formulier voor 2023 zijn dit de verschillen:
- Vraag A3, over de gehanteerde bronnen die bij de analyse (A1) zijn gebruikt, is geschrapt.
- Bij B1 is een toelichting opgenomen op wat interne en externe maatregelen zijn.
- Bij onderdeel B1 en B2 zijn de volgende subvragen geschrapt:
- Voor 2022 getroffen maatregelen, die zijn voortgezet
- Maatregelen die na evaluatie niet meer worden voortgezet
- Maatregelen die nieuw zijn getroffen
- Er is een verduidelijking opgenomen dat het bij B1 en B2 gemeenten vrij staat om eerder getroffen maatregelen te noemen die na evaluatie worden voortgezet of stopgezet. Wel dient het college bij B1 minimaal één interne maatregel en bij B2 minimaal één externe maatregel te benoemen. Vereiste hierbij is dat deze maatregelen vóór 15 augustus 2025 zijn getroffen.
- Vraag C2, over de toelichting indien deze effecten niet kunnen worden gekwantificeerd, is geschrapt.
- Vraag C3, over de monitoring, is omgenummerd naar C2.
Door deze wijzigingen is het aanvraagformulier gehalveerd in het aantal pagina’s. Deze wijzigingen kwamen tot stand na uitgebreide consultatie van Divosa, VNG en een groot aantal (voormalige) vangnetgemeenten.
Hoe is het aanvraagformulier opgebouwd?
De vangnetaanvraag bestaat uit twee gedeelten:
- De verklaring van het college en de toelichting op de verklaring
- De instemming van de gemeenteraad
In gedeelte 1 licht het college toe wat de analyse is van oorzaken van het tekort (onderdeel A), wat de maatregelen zijn gericht op tekortreductie (onderdeel B) en wat het beoogd effect is van de maatregelen op de tekortreductie (onderdeel C). Onderdeel D betreft de verklaring van het college en een toelichting van het college op deze verklaring. Deze toelichting gebeurt aan de hand van drie vragen (onderdelen A, B en C). Na iedere vraag kunt u het antwoord invoegen.
Om te verduidelijken wat de commissie van u verwacht, staan er verschillende tussenkopjes. U kunt eventueel tabellen of grafieken invoegen. U kunt aangeven op welke brondocumenten, die eventueel in de gemeenteraad zijn besproken, de aanvraag is gebaseerd. U kunt geen extra bijlagen toevoegen aan deze aanvraag.
Daarna dient in gedeelte 2 de gemeenteraad te tekenen voor zijn instemming met de verklaring van het college. Dit mag niet worden vervangen door het in- of toevoegen van het gemeenteraadbesluit.
Onderdeel A
In dit onderdeel van de verklaring van het college wordt een analyse van de oorzaken van het tekort beschreven. Onder een analyse van de oorzaken van het tekort wordt verstaan: ‘de ontwikkeling van de uitgaven en de oorzaken daarvan.’ Deze analyse dient specifiek in te gaan op de situatie in de eigen gemeente of de eigen arbeidsmarktregio. Een algemene analyse, die niet ingaat op de situatie in de eigen gemeente of arbeidsmarktregio, volstaat niet als analyse van de oorzaken van het tekort.
Suggesties bij de beantwoording van A:
- Kunt u de omvang van het tekort betrekken bij uw analyse?
- Kunt u aangeven op welke moment het college heeft gesignaleerd dat een tekort zal ontstaan?
- Wilt u in uw analyse van de oorzaken de nadruk leggen op factoren die door het college kunnen worden beïnvloed? De analyse betreft dus vooral de ontwikkelingen in de uitgaven van de gemeente.
- U kunt hierbij ook gebruik maken van de rekentool SEO Bijstandsverdeelmodel Participatiewet en/of de Benchmark van Divosa.
- U kunt in de analyse ook beschrijven wat het effect is van getroffen maatregelen in voorgaande jaren.
Onderdeel B
De maatregelen kunnen worden getroffen vanaf het moment dat het tekort bekend is of dat men vanuit een prognose het tekort ziet aankomen, tot uiterlijk de datum van indiening van het verzoek.
Er zijn meerdere factoren die een invloed hebben op de ontwikkeling van het tekort. Om die reden wordt gesproken van een bijdrage aan de reductie van het tekort.
Suggesties bij de beantwoording van B:
- U kunt in uw antwoord verwijzen naar eerder genomen maatregelen.
- Op de pagina Informatie over eerdere aanvragen is te vinden welke maatregelen andere gemeenten in voorgaande jaren hebben getroffen.
- U kunt hierbij ook de maatregelen aangeven die in het kader van de aanpak van uw arbeidsmarktregio worden gedaan en waaraan uw gemeente een extra bijdrage levert. In het geval van externe maatregelen dient ook sprake te zijn van externe consultatie.
- U kunt bij het noemen van de maatregelen ook de samenhang met andere maatregelen of effecten in het sociale domein benoemen.
Onderdeel C
Bij deze vraag wordt verwacht dat het college inzichtelijk maakt dat het maatregelen treft waarmee het college beoogt/verwacht dat deze bijdragen aan een reductie van het tekort.
Suggesties bij de beantwoording van C:
- U kunt een inschatting van het beoogde effect kwalitatief of kwantitatief uitdrukken.
- U kunt de beoogde effecten presenteren per maatregel of als dat niet mogelijk is voor meerdere maatregelen gezamenlijk.
- In het uitgebreide formulier staat een extra vraag over hoe de maatregelen worden gemonitord. De monitoring kan fijnmazig per maatregel of per totaalpakket van maatregelen worden uitgevoerd.